ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS
01 Δεκ 2021

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS από το 1988. Η ασθένεια του AIDS εμφανίστηκε τη δεκαετία του '80, ταράσσοντας τα νερά της επιστημονικής κοινότητας.

Προκαλείται από τον ιό της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (HIV). Πρόκειται για έναν ιό που μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με το στέλεχος SIV και μολύνει τους πιθήκους και τους χιμπαντζήδες, οδηγώντας τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι ο ιός HIV εξελίχθηκε από αυτό το στέλεχος ύστερα από μία σειρά μεταλλάξεων. Ο HIV μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και συγκεκριμένα στοχεύει τα Τ-λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα την εξασθένησή του, κάνοντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις και άλλα νοσήματα, όπως ο καρκίνος. Αν και δεν έχει βρεθεί ακόμα αποτελεσματική θεραπεία, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η ενημέρωση και η πρόληψη μπορούν να εξαλείψουν την ασθένεια τις επόμενες δεκαετίες.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ Λυκείου το τελευταίο διάστημα μαθαίνουν για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και για γνωστές ασθένειες που προσβάλλουν τον οργανισμό. Με αφορμή την ενότητα που αφορά την ασθένεια του AIDS, παρουσίασαν εργασίες στις οποίες προσέγγισαν το ζήτημα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Ανέδειξαν τα αίτια εμφάνισης της νόσου, τον τρόπο μετάδοσης, τα συμπτώματα, τους τρόπους πρόληψης και θεραπείας, καθώς και τις επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή των ασθενών. Παράλληλα, εργάστηκαν γύρω από αδύναμα σημεία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα νοσήματα και ο εθισμός.

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες